Rezonancia Tér / Energia 3.

Rezonancia Tér / Energia 3. 25 x 28 cm  3x  / Keretben  

A szinek keveredéséből és kölcsönhatásából gerjedő dinamika a befogadó - illetve értelemszerűen a fény közreműködésével terjedő, és a színek más hullámsávban beérkezésével elért - szemlélődőt így nemcsak fizikai értelemben érinti meg az adott kép, hanem és alapvetően a szinek észlelése az agyban érzelmi reakciót váltanak ki (ingerületet keltenek). A szinek ezért már önmagukban is hangulatokat, érzelmeket fejeznek ki, s ezért lenyügözően/közömbösen/taszítóan hatnak vizuális érzeteinkre, lelkivilágunkra.
A különböző színek önmagukban, egymással keverve - egymással kölcsönhatásban állva - pedig mindenképpen igen eltérő hangulatot keltenek, s mindenkire más-más hatással vannak. A színek, a színek varázsa szó szerint képes dinamizálni az embereket. De miért?
Egy korábbi kutatás szerint amikor a nyelvek kialakultak, akkor a színek nevei - a feltételezések szerint - minden nyelvben ugyanabban a sorrendben jöttek létre. Elsőnek a fehér és a fekete kapott nevet (volt nappal és éjszaka), azután a piros (megjelent a tűz). Ezeket követte a zöld (a fák lombjai), majd a sárga (a föld és a homok) vagy fordítva. Folytatódott a névadás a kékkel (az ember elérte a tengert és fontos lett az ég is) majd a barnáva (készünek a hajk, vagy az első bronzkori ékszerek)l, és végül jött a lila, a rózsaszín, a narancssárga és a szürke - ezek már egyértelműen virágok, gyümölcsök szinei. A technika fejlődésével, a mesterséges, kémiai úton előállított színek megjelenésével a színek variációs lehetősége gyakorlatilag végtelen, ám számunkra az egyes színek közötti különbség már nem érzékelhető.

1 000,00 €